تلسکوپ فضایی کپلر متعلق به ناسا موفق به کشف چند سیاره در خارج از منظومه شمسی پس از آغاز ماموریت خود شده است.
این رصدخانه که سال گذشته برای یافتن کرات مشابه زمین راهی فضا شد در اولین هفته ها پس از شروع فعالیت علمی خود، این پنج سیاره را کشف کرد.
هرچند سیارات تازه جملگی بزرگتر از نپتون هستند، سازمان فضایی آمریکا می گوید که این اکتشافات نشان دهنده حساسیت و عملکرد خوب تلسکوپ است.
این سیارات به ترتیب کپلر 4بی، 5بی، 6بی، 7بی و 8بی نامگذاری شده اند.
کشف این گروه تازه روز دوشنبه در نشست انجمن نجوم آمریکا در شهر واشنگتن اعلام شد.
ابعاد این سیارات از کره ای با شعاع چهار برابر زمین تا کراتی بسیار بزرگتر از مشتری (بزرگترین سیاره منظومه شمسی) متفاوت است.
این سیارات جملگی در فاصله بسیار نزدیک از ستاره مرکزی می گردند به طوری که مدارهای خود را ظرف چند روز (از تقریبا سه تا پنج روز) کامل می کنند.
ستاره های مرکزی نیز بسیار داغتر از خورشید ما هستند که باعث می شود این سیارات دمایی فوق العاده را تجربه کنند.
چگالی عجیب
دمای این سیارات از 1200 درجه سانتیگراد تا 1650 درجه سانتیگراد تخمین زده می شود.
بیل بروکی، دانشمند ارشد پروژه کپلر از مرکز تحقیقات ایمز ناسا در شهر "موفت فیلد" واقع در کالیفرنیا، گفت: "سیاراتی که یافتیم همگی از گدازه های مذاب هم داغترند؛ آنقدر داغ هستند که از حرارت خود می درخشند."
"در واقع دو تا از اینها از آهن مذاب هم داغ ترند و نگاه کردن به آنها مثل خیره شدن به کوره آتش است. اینها به خودی خود کاملا درخشان هستند و جایی نیستند که بخواهیم در آنها دنبال آثار حیات بگردیم."
کپلر 7بی برای بسیاری از دانشمندان یک معما خواهد بود زیرا یکی از کم چگالی ترین (تقریبا 17 صدم گرم در سانتی متر مکعب) سیارات خارجی است که تاکنون کشف می شود.
دکتر بروکی گفت: "میانگین چگالی این سیاره با هسته آن تقریبا هم اندازه استایروفوم است. بنابراین به طور شگفت انگیزی سبک است، چیزی که مسلما نظریه پردازان مشتاقانه به بررسی و تلاش برای درک آن خواهند پرداخت."
کپلر روز شش مارس 2009 سوار بر راکت دلتای 2 از ایستگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال در فلوریدا راهی فضا شد.
این تلسکوپ مجهز به بزرگترین دوربینی است که تاکنون در یک رصدخانه فضایی تعبیه شده است. ماموریت این تلسکوپ رصد همزمان 100 هزار ستاره برای یافتن سیارات است.
این تلسکوپ حضور سیارات در اطراف این ستاره ها را با تلاش برای ردیابی کاهش بسیار خفیف نور ستاره هنگام گذر سیاره از برابر آن استنباط می کند.
'کرات آبی'
حسگرهای کپلر که توسط شرکت بریتانیایی "ای 2 وی" ساخته شده حساسیتی فوق العاده دارند.
ناسا می گوید که اگر تلسکوپ را به سوی یک شهر کوچک در زمین برگردانیم، قادر خواهد بود عبور یک شخص از برابر یک مشعل در طول شب را ثبت کند.
این سازمان امیدوار است این قابلیت ها به کشف سیاراتی به اندازه زمین با مداری مشابه که مستعد پیدایش حیات هستند و آب مایع در سطح آنها وجود دارد منجر شود.
دانشمندان کپلر به نشست انجمن نجوم آمریکا گفتند که کپلر صدها ستاره دیگر را که مظنون به داشتن سیارات هستند نشان کرده است اما درک ماهیت واقعی اینها نیازمند تحقیقات بیشتر است.
آنها اخطار دادند که تایید وجود ایده آل ترین سیارات شبیه به زمین چند سال وقت خواهد برد.
0 comments:
Post a Comment